A nagykövet a Francia Rezidencián fogadta a francia kormány új ösztöndíjasait és a PHC Balaton Program díjazottjait

 
Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete május 16-án a Francia Rezidencián fogadta az új ösztöndíjasokat és az Hubert Curien (PHC) Balaton Program díjazott kutatóit. Az eseményen jelen voltak a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, a France Alumni Magyarország tagjai és francia vállalatok.
Formations, Hongrie

A francia kormány 2017-ben 76 ösztöndíjat ítélt oda magyar egyetemi hallgatóknak, kutatóknak, oktatóknak és fiatal középvezetőknek, valamint 11 kutatóprojektet társfinanszírozott a PHC Balaton Program keretében.

A nagykövet a fogadáson hangsúlyozta, hogy immár 27 éve minden évben számos magyar hallgató megy Franciaországba felsőfokú tanulmányokat folytatni, melyek során értékes tudásra és készségekre tesznek szert. Az ösztöndíj sokuk pályafutásában jelent fordulópontot és teszi őket magától értetődően a francia-magyar és általánosságban a magyar-európai kapcsolatok előmozdítóivá.

A nagykövet gratulált a Balaton Program díjazottjainak és arra bíztatta őket, hogy európai programokon keresztül folytassák ezt az együttműködést.

A francia-magyar együttműködés újraindítása, vagyis 1990 óta Franciaország több mint 3850 ösztöndíjat ítélt oda magyar hallgatóknak. Ebből 2520 mester vagy doktori szintű képzést, vagy mérnökképzést fedezett. A másik 1330 rövid időszakra szóló ösztöndíj, melyben kutatók, oktatók és a központi vagy a területi közigazgatásban dolgozó középvezetők részesültek. 

A nagykövet a volt ösztöndíjasokkal való kapcsolattartás jegyében kérte az új ösztöndíjasoktól és a Balaton Program díjazottjaitól, hogy csatlakozzanak a France Alumni platformhoz, legyenek rajta aktívak és népszerűsítsék azt.

A France Alumni egy új, eredeti és egyedülálló, francia felsőoktatásban diplomát szerzett volt hallgatóknak szóló közösségi oldal, melyet a francia Külügy-és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére hozott létre a Campus France.  A France Alumni Magyarország oldalra regisztrálhat minden olyan volt magyar hallgató, aki Franciaországban vagy más országban járt francia oktatási intézménybe vagy francia kéttannyelvű tagozatra. Az interaktív évkönyv mindenki számára lehetővé teszi, hogy csatlakozzon a közösséghez és felvegye a kapcsolatot más öregdiákokkal. A volt hallgatók a honlapon keresztül tarthatják a kapcsolatot francia iskolákkal, egyetemekkel, vállalatokkal és kapcsolatban maradhatnak magával a kultúrával is. Az öregdiákok a France Alumni közösségi hálón keresztül beszélhetnek egymással, értesülnek képzési ajánlatokról, új ösztöndíjakról, szakmai gyakorlati és álláslehetőségekről, valamint francia kulturális és turisztikai hírekről.

2016-ban 638 magyar hallgató és fiatal kutató járt valamilyen francia felsőoktatási intézménybe, így Franciaország az ötödik legtöbb magyar hallgatót (7,7%) befogadó ország.