Mindenki számára elérhető és a világ élvonalában van: a francia felsőoktatás!

A francia felsőoktatás kiválósága világszerte elismerésnek örvend.  Legyen szó a sanghaji besorolásról, vagy akár a Financial Times-éről, vagy az Európai Bizottság European Report on Science & Technologies értékeléséről, a francia oktatási intézmények mindig az élvonalban végeznek.

Franciaország minden évben komoly forrásokat fektet be az képzésbe és a kutatásba: az oktatás az a terület, amire állami költségvetésből a legtöbbet fordítanak: több, mint 20%-ot.

Megint egy francia ellentmondás: A világ egyik legjobb felsőoktatása egyúttal a legmegfizethetőbb is. Franciaországban az egyetemi tandíj alapképzésben évente 350 EUR-t tesz ki, mesterképzésben pedig évente 400 EUR-t (és ez egyben tartalmazza a hallgatók társadalombiztosítási járulékait is). Ugyanazt a tandíjat kell megfizetni a külföldi és a francia hallgatóknak is. Ráadásul, a francia kormány ösztöndíjasai mentesülnek az egyetemi tandíjfizetés alól. Ezen kívül, külföldi hallgatók és fiatal szakemberek számára Franciaország évente 20 000 tanulmányi ösztöndíjat utal ki. A Külügyminisztérium két kiválósági ösztöndíjprogramot is beindított: az Eiffelt és a Majort. Bővebb tudnivalók.

Sorbonne

Szoros kapcsolatok a magas színvonalú tudományos kutatásért


A francia technológiai sikerek, a francia Nobel-díjas és Field-éremmel kitüntetett tudósok száma igazolja, hogy Franciaország dinamikus innovációs és kutatási pólus. Minden egyetemi és ún. „grande école”-ban folytatott képzés akkreditált kutatólaboratóriumra támaszkodik.


Franciaország számos sikertörténetet könyvelhetett el: az Airbus-t, a nagysebességű TGV vonatot, az Ariane űrsiklót, a divat és luxusipart, a HIV vírus felfedezését, és még sok mást. Ezen eredmények zálogát Franciaországban képzett férfiak és nők adják.  Foglalkozzon mérnöki tudományokkal, vállalatvezetéssel, politikatudománnyal, művészetekkel vagy éppen humántudományokkal: Franciaország Önnek is esélyt ad egy ritka szép pályafutásra! 
Szoros kapcsolatok a vállalatok és a francia felsőoktatás között.


Azon túl, hogy szakemberek is részt vesznek a képzési programok kidolgozásában, egyre több szakirányon a vállalatoknál letöltendő kötelező szakmai gyakorlat is szerves részét képzi az oktatásnak: vagy évközben kell kötelező szakmai gyakorlatot teljesíteni, vagy a tanulmányok végeztével kell egy egyéves „szakmai mobilitási program”-ban részt venni. A külföldi hallgatókat fejlesztő, és a jövendőbeli munkáltatóik által nagyra becsült szakmai gyakorlat megkönnyíti a munka világába történő belépést, és végeztével gyakran munkaszerződést kínálnak a hallgatónak.