Franciaország határozottan gyökeret ver a jelenben, minden kulturális területet lefedő, ismert művészeivel

Marion Cotillard, a 2008-ban a legjobb női alakításért Oscar-díjat elnyert színésznő, Jean-Marie Le Clezio, a 2008-as irodalmi Nobel-díj nyertese, vagy Michel Houellebecq, a külföldön legismertebb élő szerző, akinek a műveit már 30 nyelvre lefordították)
Folytatás következik!

Zene

Ki ne ismerné Claude Debussy-t, Maurice Ravel-t, Gabriel Fauré-t vagy éppen Olivier Messiaen-t... ? De a 80-as évek, azaz Jean-Michel Jarre megjelenése óta az elektronikus zenében megjelenő "French Touch" világhírnévnek örvend. Ahol Air, Daft Punk, Justice, Martin Solveig, David Guetta vagy Bob Sinclar játszik, ott tele vannak a koncerttermek, bárhol is legyenek a világban.

Fesztiválok

Festival

Minden évben, főleg nyáron számos fesztivál kerül megrendezésre Franciaország minden táján, legyen szó kortárs zenéről (Vieilles Charrues, Francofolies, Jazz in Marciac, Eurockéennes) vagy klasszikusról (Aix en Provence-ban opera, La Roque d'Anthéron-ban zongoramuzsika), színházról (Avignon) vagy épp fényképészetről (Arles).
Filmművészet és fényképészet

Filmművészet és fényképészet

La Cinémathéque - ParisFranciaország töretlen filmművészeti hagyományai egészen ezen művészeti ágazat gyökeréig, 1895-ig nyúlik vissza, amikor is a  Lumières-fivérek megalkották e műfajt. .
Az évente megrendezésre kerülő Cannes-i filmfesztiválon gyakorlatilag kötelező a megjelenés minden filmiparban dolgozó szakember számára.
Minden évben új és új francia filmek aratnak sikert nemzetközi téren (Franciaország a világ egyik legnagyobb filmgyártó országa): Godard, Truffaut, Jeunet vagy éppen Luc Besson filmjeit a világ 5 földrészén nézték meg, és méltatták, miután országunk mintegy 2000 filmszínházában levetítésre került.
A fényképészek közül Raymond Depardon, Henri Cartier-Bresson, Bettina Rheims és Yann Arthus-Bertand tettek szert nemzetközi hírnévre a 20. században.

Építészet és formatervezés

Musée Branly
A kortárs építészet számos nagy képviselője francia, úgymint Gustave Eiffel (az Eiffel-torony, és a Szabadság-szobor alkotója), Le Corbusier, Jean Nouvel (Abu Dhabii Louvre, Musée du quai Branly).
Charlotte Perriand, Andrée Putman, Philippe Starck napjaink legnagyobb formatervezői közé számítanak.

A kortárs művészet

A 20. század híres művészein túl (Duchamp, Soulages, Klein, Dubuffet...), Franciaország folyamatosan fogad  a világ minden részéről érkező  művészeket, mint Jeff Koons vagy Murakami, és állítja ki műveiket  a Versailles-i kastélyban.