Így tudja értékelni és igazolni francia nyelvtudásának szintjét

Ahhoz, hogy külföldi (nem EU-tagállamból érkező) jelentkezők beiratkozhassanak mérnökképző iskola vagy egyetem első vagy második évfolyamára, kötelezően ki kell tölteniük az "Előzetes Beiratkozási Kérelmet" ("Demande d’Admission Préalable" - DAP). Ennek keretén belül igazolniuk kell franciatudásuk szintjét, oly módon, hogy nyelvvizsgát tesznek, vagy valamilyen nyelvtudást igazoló oklevelet mutatnak be.

Licence 3-ra, mesterképzésre, doktori képzésre vagy szakiskolába való beiratkozás tekintetében nincs általános szabály, minden intézmény maga szabja meg, hogy milyen felvételi  követelményeket határoz meg a francia nyelvtudásra vonatkozóan. Feltétlenül érdeklődjön a nyelvi követelmények felől azon intézménynél, ahova jelentkezni kíván!

Francia, mint idegen-nyelv - nyelvvizsgák

A "TCF" és a "TCF-DAP"

Ezek a francia Felsőoktatási Minisztérium által összeállított nyelvi szintfelmérő tesztek. Vannak kötelező és fakultatív részei.
A kimondottan a DAP-eljárás (vagyis az egyetem első évfolyamára való bekerülés) jegyében létrehozott "TCP-DAP" ugyanilyen feladatokat tartalmaz, mint a TCF, csak itt még egy kiegészítő szöveges értékelésre is sor kerül.
TCF-et 129 ország 629 központjában lehet letenni.

A "TEF" vizsgák

A TEF-et a Párizsi kereskedelmi és iparkamara fejlesztette ki. A pályázók francia nyelvtudását egy 100 kérdésből álló feleletválasztós teszttel és két további vizsgafeladattal mérik: egy írásbelivel és egy szóbelivel.
A TEF-et mintegy 100 ország 400 vizsgaközpontjában lehet letenni.

Francia, mint idegen-nyelv - nyelvi diplomák

A "DELF" és a "DALF"

A DELF (diplôme élémentaire de langue française) és a DALF (diplôme approfondi de langue française) diplomákat a francia oktatási minisztérium állítja ki.

Ezek 6 diplomából állnak, melyek mindegyike egy-egy szintnek felel meg. A DELF-et négy szint teljesítést követően, a DALF-ot pedig két további szinten való megfelelést követően állítják ki.