Igazolja vissza beiratkozását a befogadó intézménynél, legyen szó iskoláról vagy egyetemről. Ezt a lépést minden hallgatónak meg kell tennie, az európaiakat is beleértve.

Amint megérkezik Franciaországba, két eljárásnak kell mihamarabb eleget tennie: mindkettő nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kinttartózkodása zökkenőmentes legyen, és a francia bevándorlási rendelkezéseknek megfelelően  történjen:

  • Igazolja vissza beiratkozását a fogadóintézménynél, legyen szó egyetemről vagy iskoláról.
  • Állíttasson ki „hallgatói” tartózkodási engedélyt, amennyiben három hónapnál hosszabb ideig kíván  tanulmányokat folytatni.

Igazolja vissza egyetemi beiratkozását!

Ez az eljárás minden hallgató számára kötelező. A francia felsőoktatásba évente és egyénileg kell beiratkozni. A folyamat minden egyetemen ugyanaz.
Az egyetemre való beiratkozás két lépésben zajlik:  

Adminisztratív beiratkozás

A beiratkozás ezen formája során történik a diákigazolvány kiállítása, és a hallgató ekkor csatlakozik a hallgatói társadalombiztosításhoz, választja ki önkéntes egészségpénztárát és rója le tandíjfizetési kötelezettségét.  Tanulmányozza egyetemének a honlapját, hogy bővebb tájékoztatást kapjon ezen eljárás gyakorlati tudnivalóiról, és határidejéről!

Pedagógiai beiratkozás

A beiratkozás ezen része már közvetlenül az oktatásra és számonkérésre vonatkozik: ekkor választja ki tantárgyait és állítja fel órarendjét.

Egyéb felsőoktatási intézmények szabadon alakítják ki beiratkozási rendjüket, amikről rendszerint értesítik az illetékes hallgatókat, mielőtt azok útra kelnének. Ügyelni kell, hogy milyen okmányokat kérnek, gyakran ugyanis az eredeti példányok bemutatását követelik meg.