CampusBourses, az ösztöndíj-programok kézikönyve elkerülhetetlen franciaországi tanulmányainak finanszírozásához.

A CampusBourses kézikönyv gyors tájékoztatást nyújt a különböző segítségekről, és lehetővé teszi a hallgató profiljának megfelelő keresést. Az alapképzéstől a posztdoktori képzésig számba veszi a kormányzati intézmények, a helyi önkormányzatok, alapítványok, vállalatok és felsőoktatási intézmények által indított programokat.

A francia közintézmények és az Európai Unió által nyújtott segítségek

Az Európai Unió Erasmus programjának keretében az európai diákok ösztöndíjakat kaphatnak ahhoz, hogy Franciaországba vagy egy egyéb uniós tagállamba jöjjenek tanulni. Az Erasmus Mundus program az Európán kívüli országokból érkezőkhöz is szól: különleges partnerségi projektek és többoldalú mester- ill. doktori képzési programok keretében kínál ösztöndíjakat.

Nagyjából 100 millió EUR-s költségvetésből (2008) gazdálkodva, a Francia Külügyminisztérium számos külföldi ösztöndíjat kínál külföldi diákok számára. Ezen ösztöndíjak 25%-át a központi költségvetésből finanszírozzák, mint például a Major vagy Eiffel programot, az ösztöndíjak 75%-át pedig a nagykövetségek adják. Minden ilyen jellegű ösztöndíj megítélésével kapcsolatos tudnivalóról az adott országbeli francia konzulátus vagy a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési Osztálya nyújt felvilágosítást. 2009 júniusa óta ezen ösztöndíjprogramok is szerepelnek az ösztöndíjprogramok kézikönyvében.

A francia Oktatási és Kutatási Minisztérium rászorultsági alapon nyújt támogatást francia ill. bizonyos külföldi diákcsoportokhoz tartozó hallgatóknak, például azoknak, akik legalább két éve élnek Franciaországban, és akiknek családja  Franciaországban adózik. A minisztérium a doktori iskolák kezelésében lévő doktori szerződéseket is finanszírozza.

A közszféra által finanszírozott kutatás Franciaországban megoszlik a felsőoktatási intézmények és a kutatási állami szervezetek között. Köztük van a CNRS (Centre national de recherche scientifique), ami minden területet lefed, illetve megtalálhatók egyéb szakirányú szervezetek, mint például a fejlesztési (IRD), a környezetei és energiagazdálkodási (ADEME), vagy például a tengeri kitermeléssel foglalkozó szervezet (IFREMER). Ezen szervezetek gyakran az egyes régiókkal karöltve finanszíroznak kutatói támogatásokat is doktoranduszok vagy már ledoktorált szakemberek részére.

A régiós tanácsok az egyes régiókban található intézményekbe beiratkozott kutatóknak és hallgatóknak adnak ösztöndíjakat. A régiók többsége felsőfokú oktatási intézmények által irányított doktori és poszt-doktori programokra nyújt támogatást. Gyakran egy kutatóintézettel vagy vállalattal közösen finanszírozzák a képzést. Regionális befogadói ösztöndíjakat adhatnak külföldi intézményekből érkező hallgatók számára, csere-egyezmények keretében.

Néhány felsőoktatási intézmény (egyetemek és „grande école”-ok) ösztöndíj-programokat kínálnak diákjaik számára. Érdemes megkeresni a nemzetközi kapcsolatok osztályukat, amely a közoktatási intézmények programjairól is felvilágosítással tudnak szolgálni. Más intézmények pedig partnerségi megállapodást kötöttek bankintézményekkel, hogy megkönnyítsék hallgatóik, beleértve a külföldi diákjaik számára is a hitelfelvételt. 

“Paras Education Foundation (TPEF)” diákhitelek
A “Paras Education Foundation (TPEF)” olyan pénzügyi tanácsadó cég, ami minden külföldi hallgatónak segítséget nyújt abban, hogy külföldi tanulmányaik fedezése céljából, évi 8,5%-ot megközelítő kamat mellett kölcsönt vegyenek fel, (a WALL Street-i PLR értékelése alapján), 20 éves futamidővel. A TPEF több mint 40 országban van jelen.