Az egyetemi kollégiumokat (amiket Franciaországban „Cités-U” névvel illetnek) állami szervezetek igazgatják.

Franciaországban az egyetemi kollégiumok állami szervek (ún. „CROUS”-ok,  Centres Régionaux des Œuvres universitaires et Scolaires /Iskolai és Egyetemi Intézmények Regionális Központjai/) kezelésében vannak. Ezen, vagy a városban vagy az egyetemi kampuszon belül elhelyezkedő férőhelyeket rendkívül szigorú feltételek figyelembevételével utalják ki.

A CROUS kollégiumai messze a legolcsóbbak: a havi lakbér 120 EUR-t tesz ki egy szoba és 350 EUR-t egy garzonlakás esetén. A férőhelyek száma viszonylag korlátozott, és elsősorban a francia kormány ösztöndíjasai nyernek itt elhelyezést.
Egyébiránt számos egyetem kötött megállapodást a CROUS-szal, ami lehetővé teszi számukra, hogy együttműködési vagy csereprogramjaik keretében érkező hallgatóik számára szobákat foglalhassanak.  Néhány intézmény doktori vagy mesterképzés második évfolyamára érkező hallgatóik számára is foglal szobát. Amennyiben Ön is ebben a helyzetben van, úgy tájékozódjon ezügyben a fogadó intézményénél, vagy az ösztöndíját kezelő szervezetnél!

Minden egyéb esetben csekély az esély arra, hogy egy CROUS által fenntartott kollégiumban kaphat elhelyezést. Mindazonáltal, megérkezését követően érdemes kérelmet intézni a CROUS felé, tekintve, hogy néha előfordul hogy egy-egy hallgató évközben visszalép, és felmondja kollégiumi szobáját.

Az egyetemi kollégiumokban
Lakbér: havi 120 - 350 euró, a lakhatási formától függően  
Kaució: egy havi lakbér
Készfizető kezesség: egy Európai Uniós tagállam állampolgárát kell kezesként megnevezni
Rövidtávú vagy ideiglenes elhelyezés:  a nyári hónapok kivételével nem lehetséges, tekintve, hogy a szobákra 9 hónapos, a garzonlakásokra 12 hónapos bérleti szerződést kell kötni
Távolból történő foglalás: nem lehetséges
Hallgatói lakhatási támogatás (Aide au logement étudiant - ALE): lehetséges