Ez a legtöbb rugalmasságot és függetlenséget kínáló lakhatási forma

Ennél a lakhatási formánál kiválaszthatja, hogy hol és milyen típusú elhelyezést kíván, például dönthet úgy, hogy ki szeretné használni a belváros adta szórakozási lehetőségeket. Kellően önálló és jó szociális háttérrel rendelkező hallgatóknak ajánlott.  Lakást vagy közvetlenül magánszemélytől vagy közvetítő útján, ingatlan-ügynökségen keresztül lehet bérelni.

Amennyiben ingatlanügynökséghez fordul, úgy nagyjából egyhavi lakbérnek megfelelő közvetítési összeget kell fizetnie. Berendezett vagy berendezés nélküli lakást is lehet bérelni. Általában rendkívül nehéz, sőt egyenesen lehetetlen ilyen jellegű lakhatási lehetőséget találni, mielőtt megérkezne Franciaországba, hacsak nincs valami helyi kapcsolata.
Mihelyst megérkezett, segítséget kaphat a lakáskeresésben a számos egyetemi városban létező külföldi diák-segítő szolgálattól vagy intézménye lakhatási osztályától.

Rendszerint egyéves bérleti szerződést kell aláírni. Ugyanakkor módjában áll a lakást a szerződés lejárta előtt felmondani, bútorozott lakás esetén egyhónapos, bútorozatlan lakás esetén pedig kéthónapos felmondási idővel.
Gyakran gondot okoz készfizető kezes keresése. Néhány régióban illetve egyes városokban vannak olyan helyi hatóságok és intézmények, amik ezen garanciát más módszerekkel váltják ki.


A CROUS vagy a város külföldi hallgatókat fogadó szolgálatánál, illetve intézménye lakhatási osztályán találhat magánszemélyek által feladott lakáshirdetéseket.

Társbérlet

Ez a lakhatási forma egyre elterjedtebb alternatíva. A társbérlet lényege, hogy egy házat vagy lakást közösen bérel mást hallgatókkal együtt. Gyakran jóval olcsóbb, mint az önálló lakásbérlet, és segíthet abban is, hogy kapcsolatot tudjon teremteni francia vagy más külföldi diákokkal.

Minden lakótárs részesülhet lakhatási támogatásban, feltéve, hogy neve szerepel a bérleti szerződésben.

Magánszektorban való bérlés esetén