Hallgatói lakhatási támogatás > CampusFrance Hongrie
 
Franciaországban minden hallgató - legyen bármilyen nemzetiségű -, külön állami lakhatási támogatásban részesül. Franciaország az egyetlen olyan európai ország, ami ilyen jellegű segítséget nyújt.

Csakúgy, mint francia diáktársaik, a külföldi diákok is részesülhetnek a hallgatói lakhatási támogatásban, amit a franciaországi lakhatási lehetőségek viszonylagos drágaságának ellensúlyozására hoztak létre.

Ezt a támogatást a lakbér mértékének és hallgató anyagi lehetőségeinek függvényében nyújtják: tehát nem automatikusan folyósítják, és összegét is egyenként határozzak meg.

Ahhoz, hogy lakhatási támogatást igényelhessen, kérjük, győződjön meg arról, hogy eleget tesz mind a három ehhez szükséges feltételnek:

  • Rendelkezik valamilyen lakhatási formával: meg tudja tehát adni címét és a fizetendő lakbér összegét,
  • Belépett a kötelező hallgatói társadalombiztosítási rendszerbe,
  • Rendelkezik franciaországi bankszámlával, mert a támogatást mindem hónapban közvetlenül a jogosultnak utalják.

Társbérlet  esetén, minden társbérlő részesülhet  lakhatási támogatásban, feltéve, hogy neve szerepel a bérleti szerződésben. Mindenki egyénileg nyújtja be igényét, kivéve a párokat.

Az igénylést a Családi pótlék-folyósító pénztár    (Caisse d'allocation familiale - CAF) honlapján kell megtenni, a beköltözéstől számít három hónapon belül.

Bővebb tájékoztatásért, kérjük, kattintson ide!

A lakhatási támogatások fajtái:
Két fő intézkedés létezik:


ALS (Allocation de Logement Social)-  A Szociális Lakhatási Támogatás nyújtásánál a hallgató anyagi lehetőségeit veszi figyelembe. Azon diákok igényelhetik, akik kollégiumi szobában vagy garzonlakásban / appartmanban nyertek elhelyezést. Az ALS-t közvetlenül a bérlőnek fizetik.

L’APL (Aide Personnalisée au Logement)- Személyreszabott Lakhatási Támogatásban csak akkor részesülhet a hallgató, ha az igénybevett lakhatási forma a tulajdonos és az állam közötti megállapodás nyomán jött létre.  Az APL-t a tulajdonosnak utalják, és a bérlőnek csak a lakbér és kapott támogatás közötti különbséget kell fizetnie.