Tanulmányai végeztével előfordulhat, hogy munkát kínálnak Önnek, akkor is, ha nem az Európai Közösség egyik tagállamából érkezett.

Munkavállalás a tanulmányok végeztével

Tanulmányai végeztével előfordulhat, hogy munkát kínálnak Önnek, akkor is, ha nem az Európai Közösség    egyik tagállamából érkezett.

Ebben az estben módosítani kell a státuszát (a hallgatói jogviszonyból átlép munkavállalói jogviszonyba). Ehhez különleges eljáráson kell keresztülmennie.

A tartózkodási helye szerint illetékes rendőrkapitányság, prefektúra, alprefektúra vagy önkormányzat nyújt tájékoztatást arról, hogy milyen dokumentumokat kell csatolni a kérelméhez. Be kell mutatnia egy francia vállalat által kiállított munkaszerződést, vagy felvételéről szóló igazolást.

Kérelme elbírálása során a döntéshozó igazgatási szerv számos feltételt mérlegel, úgymint a vállalat  motivációját, az Ön profilját, vagy éppen a tanulmányai időtartamát.

Mihelyst elfogadják kérelmét (ez nem automatikusan történik!), „munkavállaló” megnevezéssel ellátott ideiglenes tartózkodási engedélyt adnak ki az Önnek.

A CROUS-ok (Centres régionaux des oeuvres universitaires et scolaires) Franciaország minden régiójában kínálnak munkavállalási lehetőségeket hallgatók számára.