Megalapozott tudományos és gyakorlati ismeretek, a vállalatok világában összhangban.

Franciaország a mérnökképzésének kiválóságáról is ismert.

A francia mérnökképzés erős elméleti természettudományos képzést vegyít gyakorlati mérnöki tapasztalatokkal. A vállalatokkal folytatott szoros együttműködés rendkívül nagy szerepet játszik mind szakmai szempontból, mind pedagógiai téren.


Franciaországban több, mint 250 mérnöki iskola működik. A Mérnöki Címek Országos Bizottsága (Commission nationale des Titres d'Ingénieurs  -CTI), rendszeresen vizsgáztatja az intézményeket, és ők hagyják jóvá a kiállított diplomákat is. Őket egy konferencia tömöríti: la CDEFI.

Együttesen véve, a mérnökképző iskolák a tudományok összes területét lefedik, de általában, külön-külön, mindegyik egy adott területre szakosodott (úgy mint a külföldi egyetemek egyes "tanszékei".)

A mérnöki képzésekre sikeres felvételi vizsga letételével vagy pályázati anyag alapján történő kiválasztás révén lehet bekerülni.

Az állami fenntartású mérnöki intézmények tandíja évente kb. 500 euró.

Mérnöki és kutatói iskolák

Némely mérnöki iskola doktori iskolájában kutatási lehetőséget is kínál, és lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy egészen a mérnöki tudományok doktora címig folytathassák tanulmányaikat. Ezen képzések gyakran magas szintű ipari létesítményekkel és egyetemekkel közös együttműködés keretében zajlanak a mérnöki iskolák kutatólaboratóriumaiban.

CampusFrance bemutatja az n+i programját:

Az "n+i" hálózat 70 francia mérnöki iskolát tömörítő konzorcium. Olyan fiatal külföldi mérnökök vagy mérnökhallgatók vehetnek részt a képzésein, akik legalább "Bachelor" szintű diplomával rendelkeznek.

  • erős tudományos és technológiai tartalom jellemzi
  • humán- és társadalomtudományi képzés (master « n+ »),
  • vállalatvezetési és üzleti képzés
  • idegennyelv-oktatás (a francia és az angol kötelező, és az anyanyelv gyakorlása is lehetőség van.) 

A képzés alatt a vállalatok is kiemelt szerepet töltenek be, az "n+i" hallgatókat jobb felkészüléséhez hozzájárulnak azzal, hogy a jövendőbeli szakmájuk valós képét tárják a hallgatók elé vagy szakmai gyakorlatok révén, vagy azáltal, hogy közvetlenül bevonják őket projektjeikbe