Mérnökképző iskolák által kiadott diplomák

A mérnöki diploma

A mérnöki diploma olyan országos diploma, amit vagy egyetemi mérnökképzés keretében, vagy mérnökképző iskolákban. illetve technológiai egyetemeken lehet megszerezni.

A Mérnöki Címek Országos Bizottságának az égisze alatt működik, ez a szervezet kezeskedik a diploma minőségéért. 
A mérnöki diploma csak azzal a feltétellel adható ki, ha a hallgató legalább egy 24 hónapot átfogó képzést végzett ugyanabban az intézményben.

A mérnöki diplomát ötéves, strukturált, minden képzésnél egyénileg felépített tanterv teljesítését követően lehet megszerezni.

A mérnökképző iskolákba mindig nagyon nehéz bekerülni (felvételi vizsgát kell tenni, személyes elbeszélgetésen kell részt venni, vagy a jelölt pályázati anyaga alapján döntenek a felvételről.) A belépési szintek változóak, akár érettségivel is be lehet bekerülni ötéves képzésre, vagy érettségi után négy lezárt tanévet követően valamilyen szakosító képzésre, ilyen például az "n+i"  program.

A mérnöki diploma európai mesterszintű képzést ad.

Szakmérnöki diploma

Mintegy 20 mérnöki iskola kínál szakmérnöki képzéseket. Ezek elvégzésével CTI által elismert országos diploma szerezhető, melynek neve: szakmérnöki diploma. A már mérnöki diplomával rendelkező hallgatók kaphatják meg ezen oklevelet, amennyiben ezt az egyéves kiegészítő képzést elvégzik.

Amennyiben négy éves tanulmányokat végzett a mérnök, úgy két év alatt szerezhető meg ezen diploma. 

Szakmérnöki mesterdiploma

Egy év alatt megszerezhető diploma, mely erősen szakmai jellegű, és szakmai diplomamunka írásával zárul. Nagyjából 160-féle mesterképzés létezik Franciaországban.