Az építészet és a művészet a francia felsőoktatásban kiemelt helyett foglal el.

A művészeti iskolák

Franciaországban a művészeti vagy iparművészeti iskolák olyan állami intézmények amik magas minőségű országos diplomákat állítanak ki 3 vagy 5 tanév végeztével.

Vannak olyan, kereskedelmi kamarák által működtetett vagy magániskolák, amik a saját diplomájukat állítják ki.
Mindezen intézmények közös jellemzője, hogy mindegyikbe rendkívül nehéz bekerülni (vagy felvételi vizsgán, vagy felvételi elbeszélgetésen kell részt venni, vagy pályázati anyag alapján döntenek a felvételről.)

A CampusArt hálózat

A CampusFrance által kezelt ezen intézmény-hálózatban (bizonyos feltételek mellett) alap-, vagy mesterfokozatú diploma szerezhető.  (www.campusart.org)

A honlapon általános jellegű információk találhatók franciaországi művészeti tanulmányokról, segítséget nyújtva ezáltal a művészeti vagy iparművészeti főiskolai képzés iránt érdeklődőknek, legyen szó állami vagy magániskoláról vagy egyetemről.

A művészi területen belül megkülönböztetünk kreatív irányt, (a "MŰVÉSZET LÉTREHOZÁSÁT": képzőművészet, formatervezés, vizuális kommunikáció, divat, belsőépítészet stb.), ezeket művészeti iskolákban tanítják, de van MŰVÉSZET-ELMÉLETI képzés, vagy akár MŰVÉSZETI MENEDZSMENT képzés. (Bővebb információért, kérjük, tekintse meg a honlapon található magyarázatokat.)

A képzések bemutatása mellett egy on-line jelentkezési lapot is talál, így gyorsan, és interaktív módon jelentkezhet, és elég ha csak egy pályázati anyagot hoz létre a hálózat egészére vonatkozóan.

Március végén adunk választ,  (Figyelem! A jelentkezési határidő február vége!) így lehetővé válik, hogy legyen ideje a vízumkérő anyag vagy az ösztöndíj pályázati anyag összeállítására, és kint-tartózkodásra való felkészülésre.

Ez a szolgálat ingyenes, egészen addig, míg a jelölt eldönti, hogy belevág-e valamilyen képzésbe.

Az on-line jelentkezési forma a világon bárhol elérhető. Azon országokban, ahol a kötelező on-line beiratkozást alkalmazzák, még egy elektronikus dokumentumot is ki kell tölteni, amennyiben ez szükséges: a "hallgatói" vízumkérő lapot.

Az építészetmérnök-képző iskolák

Az építészmérnök-képző iskolák képzése az Európai Unió által kialakított bolognai rendszerbe illeszkedik:

 

  • az alapképzés 3 évig tart, és építészmérnöki „Licence” (BA) diplomát ad;
  • ezt követi a 2 éves mesterképzés, ami állami építészmérnöki mesterdiplomát ad;
  • a harmadik oktatási ciklus keretében nyílik lehetőség valamely szakirányú mesterképzés elvégzésére, vagy  építészmérnöki doktori képzésben való részvételre

A Kulturális Minisztérium égisze alatt működő 20 építészmérnök-képző iskola a hatodik tanulmányi évet követően építészmérnöki szakosító oklevelet ad, s végeztével megszerezhető a HMONP  (Habilitation à la Maîtrise d’Oeuvre en Nom Propre) engedély, az a jogosítvány, amely birtokában az építészmérnök építési engedélyt adhat be; és saját nevében építészeti tevékenységet folytathat.