A szakiskolák > CampusFrance Hongrie
 
A nagy presztízsnek örvendő "Grandes Ecoles-ok évente néhány hallgatót és oktatót fogadnak be, megfeszített munkát követelő, de egyúttal szívélyes hangulatban. Franciaországban számos kommunikációra, idegenforgalomra, egészségügyre, vagy egyéb területre szakosodott szakiskola működik.

A "Grande École"-ok

Ez a tipikusan francia szó magán vagy állami intézményeket takar: mérnökképző és üzleti iskolákat, de tanárképző főiskolát (École Normale Supérieur - ENS), politikatudományi intézeteket (Instituts d’études politiques - IEP), állatorvosi és számos egyéb szakiskolát takar.

Ezekbe az intézményekbe rendkívül nehéz bejutni, kb. 30 000 külföldi hallgatót fogadnak, akik tanulmányaik végeztével igen keresettek lesznek a munkaerőpiacon.


A "Grande Ecole"-ok által nyújtott képzések gyakran szakmai gyakorlatokat és külföldi csere-programokat is tartalmaznak.


A "Grande Ecole"-ok az európai sztenderdek szerinti mesterdiplomának megfelelő végzettséget adnak.

Közbenső vagy szakirányú diplomát is adnak:

  • Bachelor-t  (3 vagy 4 lezárt tanév teljesítését követően),
  • Master of Science – MSc (4 vagy 5 lezárt tanév teljesítését követően),
  • MBA (Master of Business Administration),
  • Mastère Spécialisé - Ms (6 lezárt tanév teljesítését követően).

A "Grande Ecole"-ok angol nyelvű képzéseket is indítanak, saját szakterületeiken belül.

A "Grande Ecole"-ok kivételes környezetet kínálnak, amely keretében igen gazdag diák,- kulturális,- sport-, és egyesületi élet zajlik, részben részben a vállalatok által kapott finanszírozásnak köszönhetően.
A tanárok személyre szabott figyelemmel követik diákjaik teljesítményét, kiscsoportos tanórák tartanak, az oktatás keretén belül elsősorban projektekre és esettanulmányokra koncentrálnak, a hallgatók pedig számos szakirány közül választhatnak.

Egyéb szakiskolák

Franciaország világszerte elismert a gasztronómia, szállodaipar, divat, filmművészet terén…

Számos szakiskola is található az országban. Ezek mindegyike vagy a fent említett területeken, vagy egyéb olyan területen folytat képzést, mint a rajzfilm, animáció, videojátékok, fényképészet, újságírás, élő művészetek vagy éppen az élő művészetek, az újságírás, kommunikáció, paramedikális vagy szociális szakterületek stb.

Ezek az intézmények államilag elismert diplomákat, vagy intézményi diplomákat állítanak ki.
A tanulmányi idő 2-5 év. A felvételről vagy felvételi vizsga vagy a jelentkező által beadott pályázati anyag alapján döntenek.