A pénz beosztása > CampusFrance Hongrie
 
Franciaországban, csakúgy mint 15 másik Európai Uniós országban (Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Spanyolországban, Finnországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában Görögországban, Szolvániában, Cipruson, Máltán, Szolvákiában) az euró a fizetőeszköz.

A külföldi hallgatók "rezidens" vagy "nem-rezidens"bankszámlámát nyithatnak (mindkettőt lehet euróban vagy más valutában), attól függően, hogy tartózkodásuk időtartama mire ad jogosultságot.

Érdemes lehet megkérdeznie az otthoni számlavezető bankját, hogy nem tartozik-e valamilyen franciaországi bankhálózathoz, tekintettel arra, hogy ez megkönnyítheti a pénzátutalást és a számlanyitást (sőt, előfordul, hogy ez utóbbi akár a Franciaországba való megérkezés elött is megtehető).   

A banki azonosító (RIB - Relevé d’Identité Bancaire), amit a bank kérésre kiállít, gyakran szükséges mindennemű kívülről történő banki átutaláshoz vagy a bankszámla megterhetléséhez (pl. bér utalása, csoportos beszedési megbízást stb.)

A főbb bankkártyákat (Visa és Mastercard) a legtöbb francia kereskedő elfogadja, gyakran már 15 eurós összegtől. Mindenhol lehet bankautomatákat találni. A készpénzfizetés kizárólag euróban bonyolódik.

Franciaországban egyre kevésbé használnak csekkeket, és a külföldi banszámlákkal fedezett csekkeket csak nagyon ritkán fogadják el.