Üdvözöljük a gasztronómia hazájában !

Franciaországban, a gasztronómia hazájában, az emberek általában háromszor étkeznek naponta: miután felébredtek, reggeliznek, 13 óra körül ebédelnek, 20 óra körül ebédelnek. Az ebéd és a vacsora számít főétkezésnek.

A hétköznapokon nem érdemes elkerülni a 450 egyetemi étterem (diáknyelven: restau-u) valamelyikét. Nagyon alacsony áron lehet itt étkezni: egy háromfogásos menü pontosan 3 euróba kerül. Ezen éttermeket mindenki igénybe veheti, aki rendelkezik diákigazolvánnyal. Némelyek este és hétvégén is nyitva vannak.

Számos étteremben és kávézóban is lehet étkezni. Ezek árfekvése nagy szórást mutat: sokhelyütt egy teljes menü már nagyjából 10 euróért kapható, míg a francia gasztronómia szentélyeiben, a nemzetközi hírnévre szert tett séfek  ( pl. Paul Bocuse, Alain Ducasse, Joël Robuchon vagy Pierre Gagnaire) nevével fémjelzett Michelin-csillagos éttermekben egy-egy vacsora ára több száz euróra is rúghat.

E két véglet között számos hangulatos és minőségi étkeket kínáló vendéglátó-ipari egység található.
Amennyiben kedve támad főzni, úgy mindenhol talál élelmiszerboltokat, szupermarketeket és gyakran szabadtéri piacokat is.

Tudni kell hogy Franciaországban a bor külön fogalom. A híres bordeaux-i vagy burgundi boroktól kezdve a Rajna-menti borokon át számos megfizethetőbb borfajtát fedezhet fel: a Loire-völgyi, elzászi vagy délvidéki borokat. Figyelem! Miképpen minden alkoholos ital, a bor is csak mértékkel fogyasztandó!