Hosszú képzések > CampusFrance Hongrie
 
A hosszú képzéseket egyetemeken, "grande école"-okban és szakiskolákban lehet megszerezni, intézményektől függően különböző módon

Az egyetemen

A képzéseket három szinten (fokozaton) szervezik:

  • Licence: (3 tanév) 6 félév, mely során a hallgatónak 180 ECTS kreditpontot kell összeszednie. (BA, vagy alapszintű képzés)
  • Master : (5 tanév), vagyis négy további félév, mely során a hallgatónak 120 kreditpontot kell összeszednie. (MA vagy mesterszintű képzés)

A mesterképzésen belül két út létezik: az ún. "kutatási" mesterképzés, (ezt hívták régen DEA-nak) ami elvileg a doktorképzésre készít fel. míg a "szakmai" mesterképzés (régen DESS), ami a munka világába vezeti be a hallgatót.

Attól függően, hogy korábban milyen felsőoktatási előtanulmányokat folytattak, a külföldi hallgatók közvetlenül bekapcsolódhatnak a mesterképzésbe, hogy egy vagy két év alatt szakosodjanak.

Szakiskolákban és "Grande Ecole"-okban

Az ún. "grande école"-ok (nagy presztizsű elitskolák) hosszú képzései öt évig tartanak, mely két év előkészítő képzést is tartalmaz. Az előkészítő évfolyamokat vagy maga az iskola szervezi vagy középiskolák indítják.

A "grande-école"-ok előkészítői évfolyamait (classes préparatoires aux grandes écoles - CPGE), diáknyelven "prépa"-nak hívják, és arról híresek, hogy nagyon erős követelményeket támasztanak, lehetővé téve, hogy két év elteltével a hallgatók felvételi vizsgát tehessenek egy vagy több "grande école"-ba.

5 év elteltével a hallgatók megkapják iskolájuk diplomáját, és ezzel együtt a mesterfokozatot.